Itera Lex

П’ять обов’язкових умов договору купівлі-продажу нерухомого майна

Доволі часто, потенційний покупець нерухомого майна вважає, що у разі укладення договору купівлі-продажу нерухомого майна, посвідченого нотаріально відсутні ризики у набутті права власності.

Проте, у зв’язку з відсутністю належного державного архітектурно-будівельного контролю, приймаються в експлуатацію об’єкти будівництва без підведених мереж. Така собі “уловка” забудовника. Отримали (забудовники) сертифікат, зареєстрували право власності, продають “коробку” без води, тепла, світла. А щоб не виникало у покупця забагато питань пропонують у договорі купівлі-продажу передбачити передачу квартири через рік. Тобто нотаріус посвідчує договір, проте право власності до покупця переходить у далекому майбутньому і взагалі покупець зовсім не власник, а гроші сплатив.

На мій суб’єктивний погляд, зазначаю П’ять основних умов договору купівлі-продажу нерухомого майна:

1. Право продажу (необхідно ретельно встановити чи належить саме продавцю право власності. Зазначу, що у сьогоденні це не просте питання, не достатньо лише одного витягу з єдиного державного реєстру!);

2. Наявність обтяжень (зазвичай перевіряє нотаріус, але буває по різному (((;

3. Предмет договору (що саме продається, зазначається чітка адреса нерухомого майна, його площа);

4. Ціна договору;

5. Обов’язок передати майно (момент передачі нерухомого майна), правильно зазначати, що майно передається в день повного розрахунку між сторонами.

Юлія Соболь, адвокат

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *