Itera Lex

Як стати суб’єктом господарювання, який має ліцензію, а не ЗДОБУВАЧЕМ ліцензії.

Маєш намір здійснювати будівельні роботи – отримай ліцензію!

З прийняттям нового закону щодо удосконалення містобудівної діяльності (чиновники співвідносять його, як – «зброя проти будівельних афер», проте насправді – це притиск і гніт українського будівництва), категорія складності об’єктів будівництва змінюється на класи наслідків.

(нагадаємо, що об’єкти будівництва I та II категорій складності з червня 2017 року належатимуть відповідно до об’єктів з незначними (СС1) наслідками; III та IV категорій складності належатимуть відповідно до об’єктів з середніми (СС2) наслідками; V категорії складності належатимуть відповідно до об’єктів із значними (СС3) наслідками).

Відтак, встановлюється обов’язковість отримання будівельної ліцензії практично для всіх об’єктів будівництва, крім будівництва індивідуальних житлових будинків до 300 кв.м, які належатимуть до незначних (СС1) класу наслідків.

Таким чином, отримання ліцензії наразі є дуже актуальним та не зовсім простим кроком, оскільки навіть чиновники у своїх нормативно-правових актах, назвали суб’єкта господарювання, який має намір отримати ліцензію – ЗДОБУВАЧЕМ.

Ліцензії видає виключно Державна архітектурно-будівельна інспекція України.

Отже, для отримання ліцензії, спершу необхідно визначитися з переліком видів робіт, які ви маєте на меті здійснювати. Такі роботи, визначені Переліком видів будівельних робіт, які підлягають ліцензуванню, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 2016 р. № 256 (далі – постанова).

Після того, як Ви визначились з переліком видів робіт, необхідно заповнити заяву про отримання ліцензії і відомості та з описом документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії, відправити поштою або подати особисто підготовлений пакет документів до ДАБІ України.

Протягом 3 тижнів ДАБІ України приймає рішення щодо видачі чи відмову у видачі ліцензії.

Варто зазначити, що отримання ліцензії відбувається за декларативним принципом, а тому відомості, які заповнюють підприємства, посадові особи перевіряють скрупульозно, і на практиці, суб’єкт ліцензування, який має намір отримати ліцензію перетворюється дійсно на ЗДОБУВАЧА.

Наш меседж – не ставайте ЗДОБУВАЧЕМ, залишайтесь суб’єктом господарської діяльності, всю кропітку роботу ми візьмемо на себе!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *