Itera Lex

Чергові зміни у будівництві! Президент України підписав закон щодо поліпшення умов ведення будівельної діяльності!

Дійсно є позитивні кроки. Так, законодавець зобов’язав Кабінет Міністрів затвердити перелік будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію.
Також варто звернути увагу, що із Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» виключено норму стосовно отримання вихідних даних, а саме технічних умов щодо пожежної та техногенної безпеки.
Разом з цим, у статтях 17, 34 Кодексу цивільного захисту України передбачено, що ДСНС, надає на запити замовників вихідні дані та вимоги, необхідні для розроблення та проектування цих заходів; замовники будівництва отримують на безоплатній основі вихідні дані у порядку, визначеному Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності».
Таким чином, «голосно» заявлено, що скасували зайву процедуру отримання будівельниками технічних умов від ДСНС з пожежної безпеки на будівництво.
Крім того, внесено зміни до статті 17 Закону України «Про архітектурну діяльність» щодо виключення можливості проходження професійної атестації громадянами, які не здобули вищої освіти за спеціальністю. Відтепер отримати відповідний сертифікат матимуть право громадяни, які отримали вищу освіту за спеціальністю та мають стаж роботи за фахом не менш як три роки.
Нагадаємо, що раніше закон надавав можливість отримати сертифікат особам, які не мали вищої освіти за спеціальністю але мали стаж роботи у сфері містобудування не менш як десять років.
І останнє. Закон надає нове визначення терміну замовник будівництва. Так, замовник – особа, яка має у власності чи користуванні земельну ділянку, права на яку зареєстровані відповідно до законодавства, щодо якої має намір забудови, та/або яка має у власності чи користуванні об’єкт нерухомості, щодо якого має намір виконувати будівельні роботи з капітального ремонту, реставрації чи реконструкції у межах геометричних розмірів фундаменту існуючого об’єкта нерухомості.
Тільки практична апробація дозволить зробити висновок щодо чергових кроків у дерегуляції будівельної діяльності. НАДІЄМОСЯ НА ПОЗИТИВ!
Соболь Юлія, партнер адвокатського об’єднання «ITERA LEX».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *