Itera Lex

ТРИ кроки, які необхідні для початку будівництва нового власного будинку до 300 кв.м.

Проаналізувавши законодавчу базу (закон виписаний так, що у пересічного громадянина виникає більше питань ніж би він взагалі його не читав би) та по гугливши інтернет (океани статей, які продовжують стиль закону та посилюють складність визначення необхідного переліку документів) зрозуміли, що є необхідність чітко та лаконічно визначити документи та дії, які необхідні для початку будівництва.

Цей перелік документів стосується (друзі, це важливо, оскільки насправді законодавча база дуже складна і заплутана), виключно:

а) індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) площею до 300 кв. метрів;
б) господарських будівель і споруд, зокрема гаражів, які розташовані на присадибних, дачних і садових земельних ділянках.
Ще на початку 2011 року відбулося спрощення дозвільних процедур щодо будівництва приватних будинків.

Слід зазначити, що законодавець визначив три документа, які надають право на початок будівельних робіт, а саме:

І. Документ, який би свідчив про право власності або право користування земельною ділянкою (наприклад державний акт на землю, договір оренди, договір суперфіцію).
2. Будівельний паспорт забудови земельної ділянки, який видає орган містобудування та архітектури безпосередньо, через центри надання адміністративних послуг (для отримання будівельного паспорта необхідно подати: заяву, копі. документа, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, або договір суперфіцію; ескізні наміри забудови).
3. Направити, Повідомлення про початок виконання будівельних робіт (форма повідомлення наведена у додатку 2 до ПОРЯДОК виконання підготовчих та будівельних робіт, затвердженого постановою КМУ № 466), рекомендованим листом з описом вкладення не пізніше ніж за один календарний день до початку виконання будівельних робіт до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю за місцезнаходженням об’єкта.

Слід звернути увагу, що Ви маєте право здійснювати будівельні роботи після направлення Повідомлення, а не після його реєстрації в Інспекції.

Таким чином, друзі, наразі простіше подати до органу державного архітектурно-будівельного контролю заповнене повідомлення про початок виконання будівельних робіт, вказавши там реквізити будівельного паспорту, земельної ділянки, а ніж після закінчення будівництва зіткнутися з калькулятором корумпованих чиновників помноженим $ на метр квадратний!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *