Itera Lex

Скасування декларації не буде нести будь-яких правових наслідків

Протягом останніх 9 -ти років, декларації  скасовувались органами державного архітектурно-будівельного контролю, виключно у разі виявлення  факту подання недостовірних даних, які є підставою вважати об’єкт самочинним будівництвом. Як правило, інспекція виносила наказ.

З 1 червня 2020 року всупили в дію нові приписи щодо скасування декларації , які передбачають, що орган державного архітектурно-будівельного контролю звертається до суду із позовом про скасування реєстрації такої декларації. Тобто, орган державного архтектурнобудівельного когнтролю позбавлений права самостійно виносити рішення про скасування декларації. Звісно це плюс.

При цьому, важливим є те, що декларація – це акт індивідуальної дії, який має специфічні властивості: передбачає конкретні приписи, звернені до окремої особи, застосовується одноразово і після реалізації вичерпує свою дію. Таким чином, декларація має на меті закріплення вимог до конкретного об`єкта будівництва, тобто має констатуючий характер, та фактично вичерпує свою дію одночасно після державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Отже після реєстрації права власності на збудований об`єкт нерухомості на підставі зареєстрованої декларації остання вичерпую свою дію фактом виконання,  тому скасування реєстрації декларації не буде нести будь-яких правових наслідків. Сам факт реєстрації  декларації та отримання  права власності  виключає можливість віднесення об`єкту нерухомого майна до самочинного.

Зазначене підтверджується, в тому  числі практикою Верховного Суду.

Отже, для того, щоб інспекція звернулася до суду щодо скасування декларації, посадовим особам необхідно здійснити перевірку, наразі судова практика свідчить, що не може визнаватись законною перевірка контролюючого органу відносно  об`єкта, на який зараєстровано право власності на підставі декларації та акти, оформлені за результатами державного архітектурно-будівельного контролю. Крім того, скасування деклараціїне не буде нести будь-яких правових наслідків.

Приходимо до висновку, що скасування у судовому порядку декларації, на практиці реалізувати буде неможливо.

Юлія Соболь, адвокат

червень 2020

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *